Welk type dakdichting: EPDM of Roofing? Zo hakt u de knoop door. 

Al jaren kiezen professionals voor de zekerheid van bitumineuze waterdichting of roofing. Maar ook EPDM wint aan populariteit. Toch blijft bitumen vaak de eerste keuze, en dat is logisch wanneer u de voordelen ziet.

1. SCHERPE PRIJS
De prijs van een rol roofing ligt doorgaans lager dan die van EPDM.

2. LANGE LEVENSDUUR
Bitumen heeft een bewezen levensduur van meer dan veertig jaar. Het materiaal biedt dus een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Is de waterdichting aan vervanging toe? Dan kan het dak eenvoudig overlaagd worden. EPDM daarentegen dient u altijd eerst volledig te verwijderen.

3. MEERLAAGSE ROOFING
Roofing kunt u, in tegenstelling tot EPDM, meerlaags aanbrengen. Zo gaat uw dakbedekkingsmateriaal nóg langer mee.

4. OOK VERKRIJGBAAR IN WIT
Onze leverancier biedt bitumineuze membranen met een witte toplaag. Daardoor blijft het onderliggende gebouw een stuk koeler tijdens de warme zomermaanden. Bovendien zijn deze membranen ideaal in combinatie met zonnepanelen, omdat u zo het rendement van de panelen flink verhoogt.

5. GROTE TREKSTERKE
Bij bitumineuze dakbedekkingsmaterialen zijn grotere treksterktes mogelijk dan bij EPDM (met composiet 250 gr/m2).

6. ZONDER SOLVENTEN
Wanneer u roofing plaatst, heeft u een degelijke primer nodig. De primers van onze leverancier bevatten geen vluchtige solventen waardoor u ze 100% veilig kunt aanbrengen.

7. HOGERE MECHANISCHE WEERSTAND DAN EPDM
Bitumen is zeker aan te raden wanneer u een intensief groendak installeert. Het materiaal heeft namelijk een hoge mechanische weerstand, die werd getest met de zogenaamde stylotest. Wanneer u een bitumineus groendak beloopt, is er dus weinig kans dat u het oppervlak beschadigt.

8. EVENTUEEL WORTELWEREND
Groendaken vragen om een wortelwerende dakbedekking. Daarom bieden wij ook ‘GARDEN’ roofing aan die uw dak beschermen tegen wortelgroei.

9. EENVOUDIG TE COMPARTIMENTEREN
Wanneer u een groendak aanlegt, is het zeer belangrijk om de dakbedekking te compartimenteren. Zo hoeft u niet het volledige dak af te graven wanneer u de waterdichting moet herstellen. Met roofing is compartimenteren zeer eenvoudig.

10. GOED AANSLUITEND OP EEN BITUMINEUS DAMPSCHERM
U kunt bitumen rechtstreeks branden op een bitumineuze onderlaag. Roofing sluit dus perfect aan op een bitumineus dampscherm.

11. GEPAST VOOR RETENTIEDAKEN
Retentiedaken, daken die regenwater tijdelijk kunnen bergen, zijn zeker gebaat bij een bitumineuze toplaag met leischilfers of granulaatkorrels. Zo vermijdt u dat het water bruin en dus onbruikbaar wordt.

12. OOK ELASTISCH
EPDM wordt vaak als ‘zeer elastisch’ bestempeld, en die omschrijving klopt zeker. Maar ook SBS-bitumen heeft deze goede eigenschap.

13. HET HELE JAAR DOOR VERWERKBAAR
EPDM laat zich niet zomaar plaatsen bij koude temperaturen. Gelukkig kunt u bitumen wél aanbrengen tijdens de wintermaanden. Het materiaal is zelfs makkelijk hanteerbaar wanneer het vriest!

14. MINDER KRIMP DAN WANNEER U EPDM KOOPT
De invloed van temperatuur op bitumen is erg gering. Het materiaal zal na plaatsing dus niet zo sterk krimpen als EPDM.

15. GEMAKKELIJK TE PLAATSEN
Om bitumen te plaatsen heeft u geen speciale (dure) hulpmiddelen nodig, terwijl u voor EPDM onder andere reinigers en tape moet aanschaffen.